cPanel Cron Job Ekleme

Bazı scriptlerimiz zamanlanmış görev yani cron job gerektirebilir.  Cron job eklemek cpanel üzerinde oldukça kolaydır.

Cron Job, cPanel siteniz üzerinde belirli komutları ve komut satırlarını otomatikleştirmenize izin verir. Belirlenen aralıklarla belirli bir zamanda bir komutun veya komut satırının çalıştırılmasını sağlayabilirsiniz.

İşlem öncesi uyarılar :

1- cron işlerini etkili bir şekilde kullanmadan önce Linux komutlarını iyi anlamalısınız. Çalıştıracağınız cron cliaweb sağlayıcısının sunucu içi kurallarına ters ise çalışmayabilir.

2- cron job kısa süreli bir döngü ile sürekli çalışır ise hostunuzun kaynak kullanımını yükseltebilir. Bu durumda hostunuz suspend edilebilir.

Şimdi örnek olarak bir cron işi ekleyelim.

Cpanel’e giriş yapalım ve Cron İşleri seçeneğine tıklayalım :

cronjob-cliaweb

http://demo.cliaweb.com/cron.php yani cron.php dosyamız çalıştırılacak cron olsun. Bu durumda cron.php nin sunucu yolu şöyle olacaktır :

/home/democli/public_html/cron.php

* Hostunuzun sunucu yolu kullanıcı adı ile ilişkilidir. Eğer sizin hostunuzun kullanıcı adı ahmet ise /home/ahmet/public_html/cron.php şeklinde bir sunucu yolu olacaktır.

Cron job eklerken iki yol ile ekleme yapabilirsiniz ;

1- php -q
2- GET

Biz php -q kullandık ve 5 dakikada bir çalışacak şekilde ekledik ( Ortak ayarlar kısmından dilediğiniz süreyi seçebilirsiniz. ):

php -q /home/democli/public_html/cron.php

cpanel-cron-job-2

Başarıyla ekleme tamamlandı.

##### AŞAĞIDAKİ İŞLEM TERCİHSELDİR, ÖNERMEMEKTEYİZ #####

Eğer cron job rapor mesajlarının mail adresinize iletilmesini isterseniz. aşağıdaki alana mail adresinizi yazarak iletim yapabilirsiniz. Ancak bu işlem için uyarıda bulunalım. CRON mesajları mail adresinizin kotasını doldurabilir ve spama düşmenize sebep olabilir. Bu sebeple bu işlemi önermemekteyiz.

cpanel-cron-job

Önerilen Diğer Konular