Ters Proxy Lisans Nedir?

Merhabalar,

Bu konuda proxy dedikleri illegal lisanslama yöntemi nedir, size yararı ve zararı nedir, bunları kısaca anlatacağız. Bu makaledeki anlatım teknik bilgilendirme amaçlıdır ve tarafımızca kullanımı önerilmez.

Ters Proxy Lisans Nedir?

Bir çok platformda veya google aramalarında şuna denk gelmişsinizdir; “30 TL ye sınırsız cPanel lisansı”, “50 tl ye sınırsız litespeed lisansı” gibi … İşte bu tarz “ucuz web sunucu yazılım lisansı” denilen olayın adı sunucunuzda kurulan ilgili web server yazılımının lisans kontrolünün vekilliğini başka bir sunucudan geçirerek sanki lisanslıymış gibi gösterilmesinden geçer. Elbette bu lisanslama türü haricinde birde crack yöntemi vardır ancak bu işin güvenli olmayan başka bir boyutu.

Bu lisanslara nasıl ulaşılıyor?

Google a “cheap litespeed license” veya ihtiyacınıza göre “cheap cpanel license” gibi keyword girdiğinizde onlarca yabancı web server yazılım lisansı satan siteler göreceksiniz. Bir kaçı da Türk hosting siteleri. Bu sitelerin bir çoğunda (ortalama fiyat ile satanları tenzih ederek) 5$ a unlimited cPanel, Plesk, Litespeed gibi lisanslar sattıklarını anlayabilirsiniz.

Ters Proxy Lisansın Size Yararı Nedir?

1- Ucuzdur

Ters Proxy Lisansın Size Zararı Nedir?

1- Sunucu ip adresiniz log veya abuse ile lisans sağlayıcısında tespit edilir ise, sunucu ip adresi veya subnetin karalisteye alınma riski vardır.
2- Lisans satan firmanın Türkiyede avukatları mevcut ise, hukuki yol izleyebilir. (pek duymuyoruz)
3- Ters proxy denilen işlem bir dosyanın güncellenmesi üzerinden meydana geliyor olabilir. Orjinal lisans dosyalarının biri bile değiştirilse bu dosya üzerinden sunucunuzda nasıl işlemler yapılacağını bilemezsiniz. Sunucunuzda bir gün zararlı yazılımlar, kod öbekleri gözlemlerken, bir gün mining amaçlı kullanıldığını farkedebilirsiniz. Bu senaryoların hangisinin gerçekleşeceği muammadır. Belkide hiç gerçekleşmez.
4- Ters proxy lisans kullanımınız, lisansın asıl sahiplerinin farklı yollar izlemesine neden olabilir. Bu bazen fixleme iken, bazende size karşı ddos saldırıları veya backdoor olabilir.

Kısaca ters proxy lisans nedir, yararı nedir, zararı nedir bunlara değinmeye çalıştık. CliaWeb olarak biz ters proxy lisans önermiyoruz çünkü web sunucularının “güvenli” olması önceliğimizdir. Elbette günümüzde ekonomik koşullar ile insanlarıda anlayabilmekteyiz. Burada kararı bu makale sonrası siz vereceksiniz.

 

Önerilen Diğer Konular

Ters Proxy Lisans Nedir? makalesi için yalnızca aktif bir hizmeti bulunan cliaweb müşterilerine destek sunulmaktadır. Harici olarak herhangi bir destek sunulmamaktadır. Eğer cliaweb.com müşterisi iseniz ve aktif bir hizmetiniz bulunuyor ise Müşteri Paneli >>