DirectAdmin 4 Farklı Php Versiyon Kurma (PhP Version Selector)

DirectAdmin 1.55.1 versiyonu ile artık 4 farklı php versiyon kurulumunu custombuild ile destekliyor. Kurulum sonrası User level tarafında PHP Version Selector altından dilediğiniz versiyonu seçerek aktif edebiliyorsunuz. Bu özellik daha önce 2 ye kadardı.

DirectAdmin Üzerine 4 Farklı Php Versiyon Kurma yani php version selector kurulumunu tüm DirectAdmin kurulu VPS ve VDS sunucularda gerçekleştirebilirsiniz.

Daha önce 2 adet olan bu versiyon seçeneği şimdi aşağıdakilerde eklenerek 4 e çıktı. Yeni eklenenler options.conf dosyasında aşağıdaki gibidir;

custombuild altındaki options.conf da yer alan seçilebilir php modları (php1_mode,php2_mode,php3_mode,php4_mode) ve anlamları aşağıdaki gibidir;

php-fpm : Açılımı FastCGI Process Manager şeklindedir. FastCGI alternatifidir. Yüksek hitli, yük içeren siteler için genellikle tercih edilir. Bu mod genellikle nginx ile tercih edilen, ancak apache ile de kurulabilen, php tarafında max_children, spare-servers, max_requests gibi tanımlar ile kullanıcının sunucu tarafında sınırlandırılabilmesini sağlayan, optimizasyonu başarılı bir moddur. Ayrıca mod_ruid2 gerektirmez.

fastcgi : Fastcgi kısaca CGI varyasyonudur. Kısmen orta yükteki web siteleri için tercih edilir. Apache tarafında bu mod için çeşitli parametreler kullanılabilir. mod_php ye göre web sitelerin daha hızlı yüklenmesini sağlar. Bu mod yazılması gereken dosya veya klasörlerde chmod 777 gerektirir. Bu nedenle daha güvenlidir.

suphp : Bu mod hosting firmalarının belkide yoğun tercih ettiği bir moddur. Bu mod fastcgi hızı sağlamaz. Ayrıca chmod yazma kullanımı gerektirmez. Hiç bir dosya veya klasörde chmod 777 kullanılmasına izin vermez. Hosting hesaplarının yani kullanıcıların kendi sınırları çerçevesinde kendilerine atanan yetki ile kullanım sağlar. Chmod 777 kullanılamaması script tarafında herhangi bir soruna da sebep olmaz. Ayrıca mod_ruid2 gerektirmez.

lsphp : Litespeed’in php modudur. Tüm php modları arasında en verimlisidir diyebiliriz. Ancak bu modu litespeed kurulu sunucuda kullanmalısınız.

mod_php : Normal php modudur. Apache ile daha iyi iletişim kurabilir. Ancak yukarıdaki modların hiç biri ile yarışamaz. CGI değildir, ek performans sağlamaz. Bu nedenle genellikle pek tercih edilmez. Bu mod mod_ruid2 destekler ve kullanılması önerilir.

4 Farklı php versiyon kurulumu ve modu options.conf da aşağıdaki seçenekleri / varyasyonları destekliyor;

Kuruluma geçelim, öncelikle aşağıdaki komutları SSH üzerinden yürütüyoruz;

php1_release olan kısma yani birincil php versiyonuna tercihen mod_php ile versiyon 7.2 atıyoruz. Elbette mod_php yi biz tercih ediyoruz siz php-fpm modu, fastcgi, suphp, eğer litespeed yüklü ise lsphp seçebilirsiniz;

Önemli: php1_release ve php1_mode kısımları birincil php versiyonunu ifade eder. Buraya hangi php versiyonunu belirtir iseniz o php versiyonu ve modu artık selector den php versiyonu seçmeyen kullanıcılar için birincil olarak seçilmiş olur ve o versiyonu kullanırlar.

php2_release olan kısma php-fpm ile versiyon 5.6 atıyoruz;

php3_release olan kısma php-fpm ile versiyon 7.0 atıyoruz;

php4_release olan kısma php-fpm ile versiyon 7.1 atıyoruz;

Derliyoruz;

Kurulumlar tamamlandığında aşağıdaki gibi görmeliyiz;

Php versiyonunu hangi kullanıcıda değiştirecek isek o kullanıcıda Login olmalı yani User Level seviyesinde bu işlemi yapmalıyız;

Domain Setup a tıklayalım;

İşlem yapacağımız alan adına tıklayalım;

Php Version Selector’e tıklayalım;

Php versiyonlarını görüntüleyip seçebiliyoruz;

php.ini ayar dosyası yolları;

NOT!: Bazı scriptler short_open_tag açık şekilde isteyebiliyor. Bu açıdan php.ini dosyalarından short_open_tag = On hale getirmenizi öneririz. Bu işlem sonrası apache, php-fpm, litespeed hangisi kurulu ise o hizmeti yeniden başlatmayı unutmayın.

Önerilen Diğer Konular