Öncelikle bilgisayarınızdan mail gönderip alıyor iseniz o bilgisayarda en azından cliaweb olarak biz Eset nod32 tarzı kaliteli bir antivirüs yazılımının kurulu olmasını öneriyoruz. E-posta filtresi sayesinde virüslü mailleri ayrı bir klasöre (Algılanan ögeler) taşıyacak ve sizi koruyacaktır.
Dikkat etmeniz gereken ikinci husus eklenti ile gelen mailin üst bilgisini her zaman kontrol etmelisiniz. Eğer gelen mailin gönderildiği e-posta adresi (return-path) ile received alanı farklı ise ve gelen mailin bir fake mail olduğunu anlamanız gerekiyor.
Örnek;
Gelen mailin gönderildiği e-posta deneme@deneme.com olsun
Return-Path: <deneme@deneme.com>
Received: from fake.com (fake.com [10.10.10.10])
gibi bir üst bilgi var ise bu mail kesin olarak sahte ve zararlıdır. Çünkü return-path ile received alanı aynı olmalıdır. Bunun diğer adı fake maildir. Bu tespiti ayrıca received satırındaki ip adresinden de karşılaştırıp anlayabilirsiniz. Şüphelendiğiniz veya tespit ettiğiniz maillerden asla eklenti indirmemelisiniz. Mail içerisindeki linklere tıklamamalısınız.
Son olarak sunucunuzda etkili rbldns listeleri kullanmayı unutmayın. Cliaweb den alacağınız hizmetlerde rbldns listeleri vardır. Sunucu tarafında da ayrıca koruma sağlayacaktır.
Güvenli VDS Sunucu Paketleri; https://www.cliaweb.com/vds-sunucu.html