cPanel Full Backup – Tam Yedekleme

CliaWeb sunucularında kullanılan ve en başarılı linux hosting panel olan cPanel’de yedeği full olarak almak isteyebilirsiniz. Tam yedekleme yani full backup aşağıdaki adımlar izlenerek çok basit bir şekilde alınabilir.

Yedekleme esnasında sarı sütunda in progess gördüğünüzde işlemin bitmesi için beklemelisiniz. Hemen ardından yeşil onay kutusu görüyorsanız yedek tar.gz olarak sıkıştırılmış ve indirilebilir anlamına geliyor.

Full backup da alınan yedekler /home/kullaniciadi/ dizini altına alınır. Örneğin sizin hesap kullanıcı adınız /sevgihote/ ise hemen alt dizinde backup yedeği mevcut olarak bulunur.

Full backup işlemi size atanan diskten bir bölüm kullanacağı için yeni yedek alırken eski yedeği silmenizi öneririz.

Full backup / Tam yedekleme aşamaları şu şekildedir;

https://siteismi.com:2083 (siteismini kendi site adresinizle değiştirin) adresinden cPanelinize giriş yapın.

Panelde Yedekleme Sihirbazı yani Backup Wizard a tıklayın;
yedek1

Hemen ardından Backup a tıklayın

yedek2

Çıkan seçeneklerden Full Backup a tıklayın;

yedek3
Aşağıdaki ekranda nereye yedekleneceğini, mail adresine oluşturma raporu iletilip iletilmeyeceğini sorar Bu aşamada Backup Destination aynen kalmalı, Email adress ise Do not send seçeneğine tıklayarak dilerseniz mail iletilmemesini sağlayabilirsiniz.

Generate Backup a tıklayın ve yedeği oluşturun;

yedek4
Aşağıdaki şekilde yeşil onay işaretli bir yedek dosyası göreceksiniz. Alınan yedek tarihini sıkıştırılan yedek ismine yani tar.gz ye yansıtıyor. Artık yedek indirilebilir. Üzerine tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

yedek5

Full backup işlemi bu kadar 🙂

Önerilen Diğer Konular

One Response to “cPanel Full Backup – Tam Yedekleme”

  1. ibrahim

    teşekkürler işime yaradı 🙂