Sanal sunucu türleri VPS ve VDS olarak ayrılmaktadır. VPS mi yoksa VDS mi almak istediğinize karar vermeden önde VPS ve VDS in ne olduğunu anlamalısınız.
VPS = Bir fiziksel altında işlemci ve ram gibi kaynakların Paylaşımlı olarak sanallaştırılmasıdır. [VPS PAKETLERİ]
VDS = Bir fiziksel altında işlemci ve ram gibi kaynakların Paylaşımsız olarak sanallaştırılmasıdır. [VDS PAKETLERİ]
Görüldüğü üzere VDS sunucu VPS e göre daha verimli olacaktır. Çünkü kaynaklar paylaşımsızdır. Her iki sanal sunucu tipinde de en az 1 gb ram önerilir.
ÖNEMLİ! : Aşağıdaki makalede yer alan web panel seçenekleri yalnızca web site barındırmak isteyenler içindir. Web site barındırmayacak iseniz web panel seçmeyiniz ve es geçiniz.
Peki sunucunun içerisine kurulacak işletim sistemi ve web panel olarak ne seçmeliyiz?
TERCİHİNİZ LİNUX İSE ;
Eğer içerisinde barındıracağınız yazılım / scriptler / web site html, php, mysql alt yapısı ile kodlanmış WordPress, Joomla, Drupal, Prestashop, Opencart gibi linux platformuna uygun yazılımlar ise Linux işletim sistemlerinden birini seçmelisiniz.
Web site barındırma için genellikle tercih edilen Linux işletim sistemleri ;
1- Centos (6.x, 7.x …) (Tüm paneller ile uyumlu)
2- Ubuntu Server
Linux işletim sistemine şu web panellerden birini kurdurabilirsiniz ;
Ücretli Web Paneller ;
1- cPanel/WHM
Açıklama : Apache, ve Nginx Reverse Proxy destekler. Php Fcgid ve PHP-FPM modda çalışabilir. MySQL/MariaDB destekler. WHM ile kolayca apache + php derlenebilir. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı kolaydır. Türkçedir, Bilinen bir açığı yoktur. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt ve cPanel Ücretsiz SSL özelliği vardır. Ücretliler arasında en popüleridir. CliaWeb tarafından desteği ücretsizdir.
2- DirectAdmin
Açıklama : Apache, Tek Başına NGINX ve Nginx Reverse Proxy destekler. Php Fcgid ve PHP-FPM modda çalışabilir. MySQL/MariaDB destekler. Custombuild ile SSH üzerinden apache + php derlenebilir. Basite indirgenmiş biraz karışık arayüze sahiptir. İngilizcedir, Bilinen bir açığı yoktur. İki Seçenekli Php Sürümü Destekler. cPanel e göre daha ucuzdur. CliaWeb tarafından desteği ücretsizdir.
3- Plesk Panel
Açıklama : Apache, Tek Başına NGINX ve Nginx Reverse Proxy destekler. Php Fcgid ve PHP-FPM modda çalışabilir. MySQL/MariaDB destekler. Arayüzden apache + php derlenebilir. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı kolaydır. Türkçedir, Bilinen bir açığı yoktur. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır. cPanel ve DirectAdmine göre daha pahalıdır. CliaWeb tarafından ücretli versiyonunun desteği ücretsizdir.
Ücretsiz Web Paneller ;
1- CyberPanel
Açıklama : Apache ve NGINX den daha hızlı OpenLiteSpeed ile gelir. Diğer php modlarından daha verimli olan LSPHP ile çalışır. Derleme özelliği bulunmaz. MySQL/MariaDB destekler. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı kolaydır. Türkçedir, Şu ana kadar bilinen bir açığı duyulmamıştır. Ancak ücretsiz olması nedeniyle kesin birşey söyleyemeyiz. Mail gönderim alım sorunu yani Postfix sorunu vardır ancak bu sorunu biz çözümleyebiliyoruz. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır. CliaWeb tarafından temel seviyeye kadar olan desteği ücretsizdir. Bu panel Ücretsizdir.
2- VestaCP
Açıklama : Apache, Tek Başına NGINX ve Nginx Reverse Proxy destekler. Php Fcgid ve PHP-FPM modda çalışabilir. MySQL/MariaDB destekler. Derleme özelliği bulunmaz. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı kolaydır. Türkçedir, Şu ana kadar bir kaç kez exploit yayınlanmıştır ve hack yemiştir. Bu panelde son aylarda açık duyulmasada tamamen güvenilirdir diyemeyiz çünkü daha önceki hack olayları biraz güvensizlik yaratmıştır. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır. Çoklu Php Sürümlerini yalnızca APACHE de destekler. CliaWeb tarafından temel seviyeye kadar olan desteği ücretsizdir. Bu panel Ücretsizdir.
3- Centos Web Panel
Açıklama : Apache, Nginx Reverse Proxy, Varnish, Ücretli Litespeed destekler. Php Fcgid modda çalışabilir. MySQL/MariaDB destekler. Derleme özelliği panel üzerinde vardır. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı biraz karmaşıktır. İngilizcedir, Şu ana kadar bilinen bir açığı duyulmamıştır. Bu panelde şu an bir açık duyulmasada tamamen güvenilirdir diyemeyiz. Bu panelde bazı kararsızlıklar duyulmuştur ve bir çok kez ssl kaynaklı panel sorunları gözlemlenmiştir. Panel üzerinde çok fazla modül olduğundan kaynak sorunları yaşatabilir. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır. CliaWeb tarafından temel seviyeye kadar olan desteği ücretsizdir. Bu panel Ücretsizdir.
3- FASTPANEL
Açıklama : ai-bolit, awstats, bind9, composer, git, memcached, php52 ila php74 arası, quota, rainloop, redis, roundcube, sftp, shellinabox, spamassassin, wpcli, apache2, dovecot, exim, mariadb, mysql, nginx, proftpd, php-fpm kurulabilir. MySQL/MariaDB destekler. Derleme özelliği yoktur kur kaldır prensibi ile çalışır. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı biraz karmaşıktır. İngilizcedir, Şu ana kadar bilinen bir açığı duyulmamıştır. Bu panelde şu an bir açık duyulmasada tamamen güvenilirdir diyemeyiz. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır. CliaWeb tarafından temel seviyeye kadar olan desteği ücretsizdir. Bu panel Ücretsizdir.
TERCİHİNİZ WİNDOWS İSE ;
Eğer barındıracağınız script / yazılım / web site ASP, .NET, MSSQL, IIS tabanlı ise Windows Server seçmelisiniz. Windows server için genellikle tercih edilen işletim sistemleri ;
1- Windows Server 2008 R2 – 64 BİT (Daha az kaynak tüketir, ancak ücretsiz SSL/SNI desteklemez)
2- Windows Server 2012 – 64 BİT (Daha fazla kaynak tüketir, ücretsiz ssl destekler)
3- Windows Server 2016 – 64 BİT (Daha fazla kaynak tüketir, ücretsiz ssl destekler)
Windows Server işletim sistemine şu web panellerden birini kurdurabilirsiniz ;
Ücretli Web Paneller ;
1- Plesk Panel
Açıklama : IIS destekler. Php, ASP çalıştırılabilir. Arayüzden derleme yapılabilir. MySQL ve MSSQL destekler. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı kolaydır. Türkçedir, Bilinen bir açığı yoktur. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır (windows server 2012 ve üstü). CliaWeb tarafından ücretli versiyon olanın desteği ücretsizdir.
Ücretsiz Web Paneller ;
1- Maestro Panel (10 domain’e kadar)
Açıklama : IIS destekler. Php, ASP çalıştırılabilir. Arayüzden derleme yapılabilir. MySQL ve MSSQL destekler. Responsive arayüze sahiptir. Kullanımı kolaydır. Türkçedir, Bilinen bir açığı yoktur. Çoklu Php Sürümlerinin tümünü Destekler. Letsencrypt Ücretsiz SSL özelliği vardır (windows server 2012 ve üstü). Kaynak tüketimi Plesk’e göre biraz daha fazladır. CliaWeb tarafından temel seviyeye kadar olan desteği ücretsizdir.
BİLGİ NOTU : Yukarıdaki detaylı anlatım ve şemamıza göre CliaWeb üzerinden işletim sistemi ve web paneli seçebilir, sipariş verebilirsiniz. İşletim sistemi ve web panel seçimlerini Sipariş Ver butonuna tıkladığınızda açılan sayfadaki Ayarlanabilir Seçenekler kısmından yapabilirsiniz.
Siparişi nereden verebilirsiniz?