cPanel’den DirectAdmin’e Toplu Yedek Taşıma / Aktarma

cPanel’in fiyatlarını arttırması ve yeni lisanslama sisteminde yapmış olduğu kabul edilemez değişiklik sonrası bir çok hosting firması ve bireysel cpanel sunucu müşterisi güvenilir ve alternatif bir panel arayışına girdi. Hosting kontrol paneller arasında şu an için en tercih edilebilir olan DirectAdmin Panel olduğundan bu makalemizde cPanel’den Directadmin’e nasıl yedeklerin toplu olarak aktarılıp dönüştürüleceğini ve dönüştürülen yedeklerin nasıl directadminden restore edileceğini anlatacağız.

Bu makalede yer alan cPanel to Directadmin Migration işlemini tüm DirectAdmin kurulu VPS ve VDS paketlerinde gerçekleştirebilirsiniz.

İŞLEM ÖNCESİ UYARILAR!:
===============================

1- Mariadb toplamda en fazla 16 karakter veritabanı adı ve veritabanı kullanıcı adını kabul edebilir, veritabanlarınızı buna göre düzenleyiniz, mysql isimlerinin uzun olmamasına dikkat ediniz. Örnek : cliaweb_wordpress = 16 karakter
2- Veritabanlarının ön ekleri kullanıcı adı içermelidir, eğer içermiyor ise örneğin cpanel kullanıcısı cliaweb ise cliaweb_wordpress gibi veritabanı ve kullanıcısını düzenleyiniz.
3- cPanel mdbox biçimindeki e-posta aktarım formatı test edilmemiştir.
4- Mailman mail listesi majordomo posta listelerine dönüştürülmez.
5- DirectAdmin, cPanel’den ayarlanan farklı bir özelliği destekler. Örneğin, DirectAdmin nginx / openlitespeed, MySQL8, rspamd vb. Destekler, ancak PostgreSQL veya Ruby desteği yoktur. Bu nedenle, onları kullanan herhangi bir siteniz varsa, manuel olarak aktarılmaları gerekir.
6- Maksimum kullanıcı adı uzunluğu, varsayılan olarak MySQL kullanıcıları için 16, sistem kullanıcıları için ise 10 karakterdir. Kullanıcı adının max uzunluğunu cPanelde bulmak için şu komutu kullanabilirsiniz;

7- Bu taşımadaki mysql veritabanı yedeklerinin kullandığı veritabanı sunucusu Mariadb dir. Mariadb olmayan mysql tiplerini manuel taşımanızı öneririz. Eğer her iki sunucu mysql olacak ise her iki sunucuyuda mysql 5.7 ye yükseltmenizi öneririz. Bu sayede veritabanı karakter sınır sorunuda kalkacaktır.
8- İşlemlere başlamadan önce mutlaka tek cpanel hesabını taşımayı deneyerek test etmenizi öneririz.
9- Bu işlemi uygulamadan önce cPanel sunucunuzda ve Directadmin sunucunuzda yedek için yeterli disk alanının olduğuna emin olunuz.
10- cPanel to Directadmin migration işlemi yani bu işlem tamamen Directadmin’in geliştirdiği bir yazılım içerir, tarafımıza ait olmadığından doğabilecek sorunlarda sorumluluk kabul etmemekteyiz.

ÖNEMLİ NOT!: TAŞIMA YAPMADAN ÖNCE ŞU İKİ İŞLEMİ MUTLAKA YAPMANIZI ÖNERİRİZ;

AŞAMA 1 (CPANEL SUNUCU İŞLEMLERİ)
===============================

1- rsync kurulu değil ise kurun;

2- cPanel sunucusunda tüm yedekleri oluşturmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz ;

3- Directadmin sunucusuna oluşan yedekleri transfer etmek için directadmin sunucusunda /home/all_backups dizinini oluşturmayı unutmayın, aşağıdaki komutu ise cPanel olan sunucunuzda yürütün ;


AŞAMA 2 (DİRECTADMİN SUNUCU İŞLEMLERİ)

===============================

1- Converter scriptini directadmin olan sunucumuza kuruyoruz;

2- Tüm yedekleri dönüştürüyoruz ;

Örnek ekran görüntüsü:

3- Ve converter yani tüm cpanel yedeklerinin directadmin yedeğine dönüştürülmesi işlemi tamamlandığında /home/admin/converted_backups altında yedekleri görüntülüyoruz. Artık Directadmin panelimizdeki “Admin Backup/Transfer” seçeneğinde, “Backup/Restore Settings” ayarlarını kullanarak “/home/admin/converted_backups” dizinini belirtip yedekleri directadmin de restore edebilir yani yedekleri kurabiliriz.

Örnek ekran görüntüsü:

Önemli Not!: Cliaweb olarak aktardığınız yedekleri bir süre boyunca silmemenizi öneririz, şayet eksik veya hatalı bir işlem veya veri var ise geri döndürmeniz kolay olur.

Önerilen Diğer Konular